Volg ons!

Duikplekken Curacao

Duikplekken

Curacao heeft een unieke onderwaterwereld en behoort tot de mooiste duiklocaties wereldwijd. De prachtige vissen en het schitterende koraalrif trekken liefhebbers van overal op de wereld. Curacao onderscheidt zich van andere Caribische duiklocaties door de grote verscheidenheid en hoeveelheid leven onderwater en de korte afstand tussen kust en koraalrif. Dit maakt Curacao behalve voor duiken ook uitermate geschikt voor snorkelen.

In totaal telt Curacao ruim 40 verschillende gebieden waar op 65 locaties gedoken kan worden. Duikplaatsen met prachtige koraalriffen zijn Playa Kalki (Alice in Wonderland), de Mushroom Forest en Boka San Juan. Het wrak van de Superior Producer op 24 - 30m diepte pal naast de grote cruiseterminal behoort volgens de kenners tot de top 10 duiken van het Caribisch gebied.

In de Santa Marthabaai vindt u verschillende duikplaatsen die vanaf de kust te bereiken zijn en verschillende plaatsen niet ver daarvandaan die per boot bereikt kunnen worden. Vanaf de golfbrekers zie je een boei die de plek aanwijst van de restanten van een vliegtuigje, vandaar de naam Vliegtuigwrak. De restanten zijn met begroeiingen bedekt en er kunnen mooie macro foto’s van gemaakt worden.

Barracuda Point, ook wel genaamd Punt’i Piku, ligt precies tegenover het kanaal tussen Barbara Beach en het Spaanse Water. Mooie flinke barrakudas kunnen je soms op een afstand volgen tijdens het duiken omdat je hun terrein bent binnengedrongen. Maak je geen zorgen, ze zijn alleen nieuwsgierig.

Vormen van een elegante Chinese pagode tegen een muur zijn herkenbaar als je de diepten ingaat, waar je zoveel soorten koraal en vissen kunt vinden als je maar wilt. Basora is de meest oostelijke duikplaats op Curaçao. Omdat het op de oostpunt ligt kunnen de stromingen snel wisselen en zijn de golfbewegingen onvoorspelbaar.

De weg naar deze locaties is pittoresk en de zandwegen zijn redelijk goed onderhouden. Boka Grandi (Grote Baai) is een eenvoudige duiklocatie met een brede strook koraalpuin en een wit zandstrand. Playa Largu (het Lange Strand) is een lange, rotsachtige strook ten zuidoosten van San Juan. Het is een geweldige plek om te snorkelen en dicht langs de kust zwemt veel vis. Pas hier wel op voor brandkoraal.

Slangenbaai ligt aan de zuid-oostelijke kant van Boca St. Michiel. Het is genoemd naar de vele paling (eigenlijk geen slangen) die je hier veel ziet. Kaap Malmeeuw ligt op het punt waar je richting Blauwbaai (Blue Bay) gaat en is een prima duikplek voor beginnende en gevorderde duikers. De gezonde koraalwand wemelt van scholen rifvissen, maar er kunnen sterke stromingen voorkomen.

Overal kun je snorkelen, behalve bij Kaap Malmeeuw.

Aan de ene kant van het strand genieten vissers van hun vrijheid en werken ze aan hun boten. De andere kant, aan de kalme zee, wordt bevolkt door bezoekers met barbecues. Een typisch Curaçaos tafereel dus.Daaibooi ligt bij Willibrordus. Het is een mooie duiklocatie met veel sponzen, sterkoraal, hersenkoraal, hertshoornkoraal, gorgonians en veel scholen typisch Caraïbische rifvissen.

Divers Leap is een steile duikwand, ideaal om diep te duiken. Kijk uit naar zeepaardjes in de buurt van de ligplaats en grote gebieden koraalpilaren met talloze kleine rifvissen die op het zeeterras rondzwemmen. De duikwand is prachtig bedekt met koraal waar een overvloed aan diepwatervissen doorheen zwemmen. Op de klif achter Piedra Sombre (Stenen Hoed) zie je een rots in de vorm van een hoed, die ooit door duikers werd gebruikt om de plek te lokaliseren.

Het eerste rif komt tot een diepte van zo’n 20 meter. De top van het buitenste rif begint op een diepte van zo’n 27 meter en daalt dan verder af de diepte in. Een prachtige duikplek, maar ga niet te diep als de stroming sterk is.

Eel Valley ligt naast Newport . Op beide plekken treft u dezelfde omstandigheden aan. Hoewel deze duiklocatie ooit bekend stond om zijn overvloed aan zandalen, is de populatie alen inmiddels drastisch verminderd. Newport grenst aan privégebied en is daarom niet te bereiken vanaf de kant. Kathy's Paradise ligt vlakbij de uitstekende punt bij Newport en is, zoals de naam al doet vermoeden, een heus onderwaterparadijs.

GULIAUW. Wanneer u gaat duiken aan de oostkust maakt u kennis met de ruwste zee die het eiland, naast de noordkust, te bieden heeft. Niet gehinderd door natuurlijke obstakels beukt de Caraïbische Zee hier, als een ongetemde furie, op de rotskust. Als u bestand bent tegen de woelige boottocht naar deze locaties, zult u hier een onvergetelijke duikervaring opdoen. De koraalbegroeiing bij Guliauw is onwaarschijnlijk overvloedig en gezond.